Detalji koji će vaš stan učiniti ugodnim - fotelje s naslonom

Odakle dolaze wingback fotelje? Brzi pogled u povijest ovih popularnih komada namještaja

Fotelje sa svojim karakterističnim dizajnom iza sebe imaju dugu povijest. Na sceni su se pojavile oko 1600. godine , ali nažalost nije sačuvano ime prosvijećenog stolara koji je napravio prvu fotelju. Popularnost fotelja značajno je porasla tek krajem 1820-ih. Njihova izvorna namjena bila je osigurati udobno sjedenje, koje je trebalo pouzdano zaštititi gornji dio tijela od pada, ali i od jake topline velikih otvorenih kamina, koji su bili vrlo popularni u to vrijeme. U 17. stoljeću stanovi nisu bili dobro izolirani, a ako niste htjeli riskirati ukočenje mišića od propuha tijekom dugog sjedenja, morali ste pronaći rješenje.

Ali u početku su njegova krila imala malo veze s udobnošću. Izvorno su bili izrađeni od drva, a tvrda, izbočena krila ne samo da su štitila od pada, već su i osiguravala da ne zaspite ispred kamina. Kad bi ti glava u snu pala i udarila o tvrdo krilo, odmah bi se probudio. Međutim, oni su poboljšali ovaj izum i napunili stolicu kako bi bila mnogo udobnija i toplija. Tako da nije dugo trebalo da tapecirana verzija wingback fotelja izađe na svijetlo dana . Punjenje je bilo od konjske dlake, a najčešće su uši bile prekrivene baršunom i vezom.

U 18. stoljeću počinju se razvijati različiti stilovi, s niskosjedećim modelima Georgea Hepplewhitea, ali i foteljama s predimenzioniranim bočnim krilima i zarolanim naslonima za ruke, koje predstavlja Chippendale. U Francuskoj su ih zvali i Bergère à oreille, što znači pastirica s uhom. Bilo kako bilo, osnovne karakteristične značajke fotelja su sačuvane.

Izvor: Stockvault.net

S početkom industrijalizacije padaju cijene wingback fotelja, proizvode se industrijski i u univerzalnim veličinama, pa udobnost opet malo trpi, pogotovo ako ste imali netipičnu figuru. Ako niste htjeli žrtvovati udobnost krajem 19. i početkom 20. stoljeća, mogli ste dati stolaru izraditi fotelju po mjeri, ali to nije bilo najjeftinije.

U 21. stoljeću wingback fotelje ponovno dolaze na važnost, kombinirajući razumne cijene s udobnošću, a ni dizajn ne zaostaje.

Kako wingback fotelja izgleda danas?

Danas je wingback fotelja još uvijek jedinstvenog oblika poput svojih prethodnika u prošlosti i dostupna je u mnogim izvedbama. Stolica je dizajnirana za dugotrajno sjedenje uz maksimalnu udobnost. Za to se brinu jako dobro podstavljeni naslon, sjedalo i bočna krila. Najčešće se izrađuje od drva, metala ili plastike, a presvlake od izdržljivih materijala koji nisu skloni brzom trošenju, posebice od prave ili umjetne kože, tkanine, često hidrofobne, ili od vinila. Što se tiče dizajna boja, osim neutralnih nijansi, možete naići na ekstravagantnije nijanse ili čak modele s uzorkom.

Izvor: Unsplash.com

Kako biste osigurali savršenu udobnost, možete kupiti wingback fotelju s osloncem za noge i priuštiti si zaista udoban položaj.

Prednosti wingback fotelja zahvaljujući kojima će se svi zaljubiti u njih

Ako ste strastveni čitač, bez sumnje ćete cijeniti udobnu stolicu za čitanje u kojoj možete pustiti mašti na volju i uroniti u priču. Isto vrijedi i za ljubitelje TV-a ili popodnevne drijemeže.

I vi se možete počastiti foteljom i opustiti se u njoj bez brige za svoje zdravlje. Zahvaljujući dobro promišljenoj konstrukciji, jednostavne su za korištenje i pogodne za višesatno sjedenje. Svi smo svjesni rizika dugotrajnog sjedenja u neprikladnom položaju, pri čemu stradavaju vratna kralježnica i glutealni mišići. Možete računati na naslonjač s wingbackom koji će poduprijeti ove dijelove tijela i nećete se probuditi omamljeni ako u njemu neplanirano odrijemate.

Danas su stolice s krilnim naslonom obično u potpunosti tapecirane, imaju čvrste drvene noge i mogu se pohvaliti dugim vijekom trajanja. Stoga se svakako isplati uložiti u njih jer će vam pružiti nebrojene trenutke opuštanja i dugo će uljepšavati prostoriju. Bezvremenski dizajn čini ih zaista elegantnim komadom namještaja.

Za koje je interijere prikladna wingback fotelja i gdje je postaviti?

Već smo nekoliko puta naznačili da je wingback fotelja za čitanje zanimljiv dizajnerski element i vrlo praktičan ukras za dnevnu, dječju ili spavaću sobu, ali neće biti zanemarena ni u uredu. Također je super što se wingback fotelja uklapa u svaki interijer, ali morate odabrati dizajn, oblik i boju kako biste stvorili sklad s ostalim dijelovima namještaja i karakterom sobe.

Tapecirana wingback fotelja najprikladnija je za klasične i rustikalno uređene interijere s vintage ili retro štihom. Naravno, ovdje je jako bitan materijal od kojeg je izrađena, kao i činjenica da zrači udobnošću i toplinom. Bojite li se da ova fotelja ne bi izgledala lijepo u modernim interijerima? Odaberete li što minimalističkiji dizajn i neutralne boje, sigurno se nećete zeznuti.

Ako ste kreativna duša i volite razigrane interijere, možete čak eksperimentirati i isprobati bordo, senf žutu ili druge kontrastne boje kako biste privukli pozornost na nj. Ili se usuđujete koristiti uzorke?

Izvor: Unsplash.com

Fotelja s tabureom ili bez njega upečatljiv je dodatak interijeru , stoga morate dobro razmisliti gdje će se najviše istaknuti. Ovisi i hoćete li se odvažiti igrati bojama ili se odlučiti za diskretniji model. Ako imate dovoljno prostora, možete nabaviti dvije wingback fotelje – postavite ih jednu nasuprot druge i stvorite idealnu mrtvu prirodu za intimne razgovore.

Jednako je važno gdje želite koristiti fotelju i za što bi se trebala koristiti. Pred sofu koja će biti namijenjena opuštanju postavljaju se različiti zahtjevi, ali ako treba ispunjavati neku drugu funkciju, npr. ako vam je u dječjoj sobi potrebna stolica za hranjenje, napredne funkcije kao što su tabure, mogućnost postavljanja naslona ili ljuljačke.

Izvor: Pixabay.com

Posljednji savjet

Za interijere usklađene s skandinavskim i boho stilom obično su savršene fotelje s naslonom u svijetlim prirodnim nijansama s efektnim prošivanjem. Kao dodatak koji objedinjuje izgled sobe može vam poslužiti ukrasni jastuk koji postavite na stolicu. Ako je vaš interijer u glamuroznom stilu, krilna stolica s ukrasnim rubovima, zlatnim ili srebrnim, ili resicama ili kristalima, bit će prava za vas. Rustikalni prostori zahtijevaju kožni dizajn, seoski stil omogućuje korištenje pokrivača s uzorkom s cvjetnim motivom, koji će naglasiti obiteljski karakter sobe. Pastelne boje savršene su za retro stil.

Naš savjet: skandinavska fotelja s tamno sivim tabureom isticat će se u većini interijera svojom neutralnom bojom, a možete ju dotjerati prikladnim dodacima kao što su jastuci, deka i sl.

Možete je nabaviti ovdje: https://www.delamart.hr/stolice