Najljepša božićna drvca – prava ili umjetna?

6 glavnih razloga zašto je umjetno božićno drvce bolji izbor od pravog

Ratovi oko toga je li bolje pravo ili umjetno božićno drvce traju već neko vrijeme, a želimo li jednom zauvijek riješiti tu dilemu, moramo utvrditi kriterije na temelju kojih ćemo odlučivati.

Sigurno bismo ih pronašli više, usredotočili smo se na najvažnije čimbenike po našem mišljenju:

Dobra cijena

Krenimo odmah, s delikatnim pitanjem, a to je novac. Umjetna božićna drvca više-manje su jednokratna investicija, ali će vam služiti godinama. Lijepo pravo božićno drvce platit ćete stotinjak eura, ali nakon blagdana svoje ste raskitili i odlazi iz kuće. U deset godina redovitog kupovanja pravog božićnog drvca, lijepo će se nabrati, bez problema potrošite i 1000 eura. Po sličnoj cjenovnoj razini kao i pravo drvce, danas možete kupiti i jako lijepo umjetno božićno drvce poput pravog, tako da je potrebno samo jednom uložiti, a preostale godine ćete samo uštedjeti. Na primjer, za božićne darove obitelji i voljenima. Kvalitetna 3D božićna drvca izgledaju jako lijepo i pouzdano će služiti nekoliko desetljeća, što znači da imamo jasnog pobjednika s ekonomskog gledišta.

Estetska strana

Prilikom odabira bilo kojeg drvca svi se fokusiramo i na estetsku stranu, odnosno njegov izgled, pravilnost, simetriju. Prava su drvca često rjeđa i iskrivljena na nekim područjima, pa ako možete tolerirati savršenstvo u svakom pogledu, umjetna božićna drvca, posebno 3D božićna drvca, zadovoljit će vaše pronicljivo precizno oko. Grančice takvog drvca imaju tipičan simetričan i zgusnut izgled, za njihovu izradu koriste se gumeni odljevi pravih grančica, ali ih možete oblikovati i asimetrično kako bi što realnije podsjećali na drvce iz šume. Također su jaka, pa se neće saviti pod težinom svih vrsta božićnih ukrasa.

Volite li snijeg na granama, u dnevnom boravku možete imati i božićno drvce prekriveno snijegom kao iz bajke, koje blješti poput netom palog snijega, ali i crnogoricu okićenu češerima, prekrasno božićno drvce na panju ili ako volite ekstravaganciju, možete ga imati kod kuće čak i bijelo božićno drvce ili čak ljubičasto. Sve ovisi o vašem ukusu.

Izvor: unsplash.com

Praktična strana odabira božićnog drvca

Da se razumijemo, većina nas nema vremena razmišljati o tome da pravo božićno drvce treba redovito zalijevati, pomesti otpale borove iglice (pogotovo ako ga zaboravite zaliti) i kako ga se riješiti nakon blagdana . I jesmo li spomenuli podešavanje pravog drvca tako da dobro stoji na postolju? A tepih ili pod na koji kaplje smola?

Umjetna božićna drvca otklanjaju te brige. Jednostavno ih rastavite i stavite gdje vam trebaju, ukrasite po želji, skinete ukrase nakon Božića, skinete ih, zamotate u foliju da ih zaštitite od prašine, odložite na predviđeno mjesto i ponovite cijeli postupak. Godinama. Ne morate brinuti hoćete li uspjeti skinuti svoje božićne ukrase do trenutka prikupljanja božićnih drvaca uživo na vašem imanju. Ako si želite olakšati život, a praktičnost vam je srednje ime, izbor je opet jasan.

Jednostavan za njegu i dugotrajan

Već smo to naveli u prethodnoj točki, ali pravo božićno drvce treba i malo njegovati kako ne bi uvenulo prije nego vam Djed Božićnjak donese darove. Osim toga, ne smijete ga stavljati u prostoriju s previše propuha ili blizu izvora topline kako grane ne bi brzo uvenule. Također treba uzeti u obzir da će svježe odrezano živo božićno drvce biti lijepo oko četiri tjedna, nakon čega će grane postupno venuti, čak i ako ga dobro zalijete. Dakle, ako iz nekog razloga želite postaviti svoje drvce više od dan-dva prije Božića i postaviti ga kasnije od Dana tri kralja, mogli biste se razočarati.

Opet, umjetno drvce tu ima glavnu riječ, štedi vam puno vremena i olakšava vam život, samo se ne morate brinuti oko toga. Ne morate ga uopće paziti pa izgleda isto kao kad ga prvi dan postavite na stalak. Zadržat će besprijekoran izgled i ako ga petu sezonu zaredom izvadite iz podruma, pa se i sada vaga prevaljuje na umjetnu verziju.

Što je s ekologijom? 

Postoji duga rasprava o tome koje je drvo bolji izbor ako želimo razmotriti utjecaj na planet. Iako je istina da pravo božićno drvce proizvodi kisik i 'udiše' ugljični dioksid tijekom vremena potrebnog da naraste do potrebne veličine u šumskom rasadniku, ugljični otisak nastaje tijekom transporta i nakon Božića, baš kao i kod umjetnih božićnih drvca .

British Carbon Trust izračunao je da je prosječni ugljični otisak umjetnog božićnog drvca oko 40 kg CO2. Jedno pravo božićno drvce ima ugljični otisak od otprilike 5 kg CO2 ako je uzgojeno lokalno i korišteno kao gorivo nakon blagdanske sezone. Međutim, ako završi na odlagalištu, njegov ugljični otisak bit će više nego utrostručen. Uvijek ovisi odakle dolazi i što se s njim događa nakon Božića.

Dakle, ako svoje umjetno božićno drvce ne mijenjate prečesto, nego ga se držite barem 5 godina, ne morate si nimalo zamjerati što ste ekološki barbarin koji ne mari za planet. Otprilike za to vrijeme nadoknadit ćete ugljični otisak pravog i umjetnog božićnog drvca. Osim toga, mnoga se drvca danas izrađuju od recikliranih materijala, što je još jedan plus. Ako se ipak odlučite zamijeniti ga novim, uvijek razmislite o tome da svoje staro umjetno božićno drvce prvo poklonite nekome tko će ga i dalje cijeniti, možda bolnici, staračkom domu itd.

Sigurnost

Kućanstva s malom djecom ili životinjama, posebice malim psima i mačkama, za vrijeme božićnih blagdana često se brinu hoće li njihovi ljubimci srušiti božićno drvce. Uostalom, nemate svugdje oči i sva ta svjetla i svjetlucanja su velika atrakcija za svako nestašno dijete. Razlika je ako dijete ili kućni ljubimac na sebe ispusti lagano plastično božićno drvce ili prirodno drvce koje je puno teže, pa čak i ima više bodljikavih iglica od svoje umjetne kopije.

Izvor: pixabay.com

Prekrasna umjetna božićna drvca po super cijenama možete pronaći ovdje: https://www.delamart.hr/bozicna-drvca

Vrste umjetnih božićnih drvaca

U odnosu na prošlost, izgled umjetnih božićnih drvaca znatno je poboljšan i danas ih često ni na prvi pogled ne možete razlikovati od pravih. Osobito ona kvalitetnija temelje se na pravim smrekama, jelama, borovima ili drugim četinjačama i konkuriraju živim stablima u pogledu mjera, oblika stabla, boje, gustoće, položaja i razmaka grana, kao i oblika, debljine i duljine iglica.

Koje su četinjače modeli za umjetna božićna drvca?

Najpopularnije vrste božićnih drvaca su jele, smreke i borovi. Jasan lider među božićnim drvcima su jelke. Lijepo su simetrične, elegantne, pravilnog su oblika i gustih iglica, grane izgledaju pahuljasto. Smreka impresionira svojom lijepom bojom i zanimljivim, prirodno neravnomjernim rasporedom grana. Grane bora su tanje, a iglice duže, no specifičnog su karaktera i izgledaju masivno.

Možete se odlučiti za tradicionalno zeleno božićno drvce, gusta umjetna božićna drvca u raznim nijansama zelene od jarkozelene kavkaske jele, čelično zelene normandijske jele, do ledenozelene norveške smreke, tamnozelene kalifornijske smreke i bujnozelenog himalajskog bora. Kod umjetnih imitacija ne morate voditi računa o karakteristikama drvca, jednostavno odaberete ono koje vam se najviše sviđa. Osim klasičnih stabala, pronaći ćete i zasnježena stabla neobičnih boja.

Visina, oblik i materijal umjetnog drvca

Drvca se isporučuju u različitim visinama, od 120 cm do 250 cm standardno, pa se pobrinite da svoj izbor uskladite s raspoloživim prostorom. Što se tiče oblika, na tržištu postoje klasična drvca s punim oblikom, kao i uža drvca koja su tanja i zauzimaju manje mjesta. Osim toga, možete naići na drvca koja možete nasloniti na zid, ali im fali stražnja strana koja je ravna pa zauzimaju manje mjesta u sobi.

Najčešći materijal za izradu umjetnih božićnih drvaca je PVC, polietilen ili kombinacija ovih materijala. PVC drvca su među najjeftinijima, dugotrajna su i bez problema zadržavaju svoju boju dugi niz godina. Nedostatak im je jeftin izgled, iglice su pričvršćene na žice, pa mogu pomalo ličiti na četke. PE drvca, također poznata kao 3D božićna drvca, mogu se pohvaliti vrlo realističnim iglicama i prirodnijim izgledom, ali njihova postojanost boja je slabija i mogu s vremenom izblijedjeti. Idealan način je stoga kombinacija materijala: PE za grančice i PVC za ostatak stabla itd.

Savjeti za kićenje božićnog drvca

Lijepo okićeno božićno drvce užitak je gledati. Svatko ima različite ukuse i ideja o tome kako bi drvce trebalo izgledati različita je u svakoj obitelji. Neki se drže najnovijih trendova i preporuka boja, drugi ne žele retro izgled božićnog drvca kojeg pamte iz djetinjstva. Kako će vaše izgledati ovisi o vama. Sve je u tome da vam pomognemo stvoriti ugodnu svečanu atmosferu.

Izvadite svoje božićne ukrase, stavite božićne pjesme i učinite ukrašavanje lijepom obiteljskom tradicijom koje ćete se i dalje rado sjećati. Ako niste baš estetski orijentirani, možete se okušati u djelomično ili potpuno ukrašenom modelu umjetnog božićnog drvca. Najčešće se drvce nudi opremljeno led svjetlima, umjetnim snijegom, golubicom ili šišarkama, zvončićima i drugim ukrasnim elementima. Tu vam je zapravo potreban samo minimum truda da rezultat oduzima dah.

Koji je trenutni hit i što najradije ostavljate u ormaru?

Još uvijek pričamo o božićnim drvcima, ne brinite. Baš kao i kod dotjerivanja, vidimo trendove s drvećem koje je iznimno popularno tijekom sezone. Ove godine u modi će biti božićne ruže, velike raskošne mašne, ptičje perje. Na repu popularnosti trenutno su šareni sjajni lanci, letvice, salonska svjetla i previše kombinacija boja zajedno.

Izvor: unsplash.com

Provjerene kombinacije boja su crvena, zelena i zlatna, bijela u kombinaciji s nekom od pastelnih boja ili rustikalno drvce ukrašeno vrpcama od jute, suhim voćem i šišarkama.

Nekoliko praktičnih savjeta za ukrašavanje vašeg drvca

Volite li ići u korak s vremenom i zanimaju vas moderni božićni ukrasi, na internetu možete pronaći savjete kako okititi drvce, na primjer. Pinterest ili Instagram puni su inspirativnih ideja koje mogu voditi čak i ljude kojima osjećaj za estetiku nije baš jača strana. Ali kako započeti kako bi ukrašavanje bilo što učinkovitije? Stručnjaci savjetuju sljedeće:

  • Prije nego uopće počnete postavljati svoje drvce, pronađite mu savršeno mjesto gdje neće mirisati niti stajati na propuhu, blizu radijatora, kamina ili drugog izvora topline. Također je važno da mjesto bude u blizini električne utičnice za svjetla.
  • Postavite stalak za božićno drvce na odabrano mjesto. Ako stalak nije baš estetski dopadljiv i kvari dojam, preporučljivo ga je vješto maskirati. Možete ga omotati jutom ili na neki drugi način ukrasiti.
  • Kad je drvce na postolju, vrijeme je za svjetla. Prije nego što ih omotate oko drvca, provjerite jesu li sve osvijetljene i nećete morati nijednu mijenjati.
  • Niz lampica možete omotati što je ravnomjernije moguće oko cijelog drvca, počevši od vrha i spuštajući se prema dolje. Kako bi učinak lampica bio što impresivniji i drvetu dodali dubinu, lampice postavite duž grana što dublje prema unutra. Još jedna mogućnost postavljanja niza svjetala na drvce je da ih objesite s prednje strane u cik-cak obliku. Ovo je učinkovito ako ste drvce postavili u kut sobe, ne morate toliko paziti na poleđinu koja će biti skrivena, a i kićenje će ići lakše.
  • Razmislite uz koje boje želite uskladiti ukrase. U skladu s tim odaberite ukrase za božićno drvce. Počnite s velikim kuglama i objesite ih bliže deblu stabla u obliku slova Z. Postavite manje kuglice ravnomjerno na rubove grana, igrajući se veličinama i oblicima. Najprije objesite jednobojne komade, a zatim dotjerajte izgled s više ukrasnih, šarenih ukrasa.
  • Nakon kuglica dodajte šišarke, trakice, cvjetiće, girlande i ostale ukrase po želji. Ponovno pokušajte objesiti veće ukrase u sredinu, manje na rub kako biste stvorili dubinu.
  • Ako vam još uvijek nešto nedostaje na drvcu, možete ga ukrasiti salonskim svjetlima. Na kraju, ne zaboravite na božićno drvce staviti koju pribadaču, najčešće zvjezdicu, pahuljicu ili zanimljivu mašnicu kako bi se slagala s ostatkom ukrasa

Izvor: unsplash.com

Naš savjet: Nedostaje li vam tipičan miris onog živog kad postavite umjetno božićno drvce? Imamo rješenje i za to. Možete ponijeti kući grančicu borovih iglica kao ukras ili stvoriti mirisnu atmosferu uz aromaterapijsku lampu i eterično ulje s mirisom omiljene crnogorice, božićnu mješavinu mirisa ili mirisnu svijeću.