Njega travnjaka - savjeti kako postići gust i zdrav travnjak

Kako bi travnjak bio ponos vašeg vrta, trebat ćete se malo potruditi. Povremeno košenje nije dovoljno ako želite tamnozeleni, gusti travnjak kao iz kataloga koji je užitak gledati. Kako bi trebalo izgledati održavanje travnjaka? Svako je godišnje doba drugačije, zato smo za vas pripremili pregled svih aktivnosti koje vas očekuju te nekoliko savjeta i zapažanja što učiniti ako vas muče bolesti travnjaka.

Njega travnjaka u proljeće

Kako bi trebala izgledati njega travnjaka nakon zime? Nije dobro hodati po travnjaku dok na njemu još ima sloj snijega kako ne biste riskirali da se travnjak zarazi gljivičnim bolestima. Pričekajte da se snijeg otopi i da se vrijeme ustali. U idealnom slučaju, ako su dnevne temperature oko 10 stupnjeva i nema opasnosti od mraza noću, nastavite s održavanjem travnjaka.

Priprema za sezonu i provjera travnjaka nakon zime

Iako vrijeme još ne dopušta njegu travnjaka, pravo je vrijeme da pripremite sve što vam je potrebno. Održavanje kosilice uključuje provjeru svih radnih tekućina i oštrenje noževa. Ovo se također odnosi na vertikuter stroj. Kada je lijepo vrijeme, možete početi čistiti travnjak od palog lišća, grana i kore, te otkriti bilo kakvu plijesan koja je možda oštetila travnjak tijekom zime, tako da bude spreman za sljedeći korak.

Košnja

Ne kosite mokru travu, pričekajte da se osuši. Pazite da ne pokosite više od trećine ukupne visine travnjaka i, što je jednako važno, prvu proljetnu košnju obavite s naoštrenim noževima koji ne trgaju travnjak i nepotrebno ga opterećuju. Tupi noževi ne režu ravnomjerno, izvlačeći neke vlati, neke savijajući i stvarajući prolaz za gljivice. Ako pokosite više od jedne trećine travnjaka, riskirate da ga previše oslabite.

Vertikutiranje

U proljeće je s travnjaka potrebno ukloniti mahovinu, slamu i otpatke, prozračiti ga, ali i orezati korijenski sustav kako bi trava bolje rasla. Vertikutiranje se također provodi u suhim uvjetima, pa je preporučljivo pričekati oko dva dana nakon kiše. Namjestite noževe vertikutera tako da samo dodiruju tlo, preporuča se dubina od 2-3 mm. Nakon prozračivanja možda nećete biti zadovoljni izgledom svog travnjaka, ali rezultat će biti vidljiv za nekoliko dana ili tjedana.

Proljetna gnojidba

Travnjak može izgledati uništeno nakon vertikulacije, pa ga za poticanje rasta možete pognojiti gnojivom bogatim dušikom. Također je preporučljivo primijeniti gnojivo u sušnom razdoblju kako se hranjiva ne bi ispirala preduboko. Ako vam je tlo previše kiselo s pH ispod 5,5, možete ga vapneniti, ali tek otprilike mjesec dana nakon gnojidbe dušikom.

Sjetva travnjaka

Ako vam nakon vertikuliranja ostanu područja koja su previše gola, možete posijati svoj travnjak. Lagani sloj supstrata za travnjak ili silikatnog pijeska također može pomoći. Dobro zalijte sjeme trave i pokušajte da površine na kojima ste posijali novu travu budu što svjetlije.

Što je s korovom?

Jesu li vam se na travnjaku pojavili neželjeni korovi? Riješite ga se na vrijeme kako si ne biste nepotrebno dodavali brige i čekali tešku i napornu bitku. Postoje dva načina: ručno čupanje biljaka ili korištenje selektivnih herbicida. Ako odaberete kemijski put, zapamtite da ga ne biste trebali kositi najmanje tjedan dana nakon primjene herbicida.

Trebam li navodnjavati u proljeće?

Travnjak u proljeće obično nije potrebno zalijevati, uglavnom kako bi se korijenje proteglo dublje u tlo i kako bi se mogla iskoristiti vlaga iz nižih slojeva tla. Ipak, primijetite li suhi travnjak, zalijte ga.

Njega travnjaka ljeti

Početak vrućine zahtijeva posebno temeljito zalijevanje kako bi vaš travnjak ostao zelen. Sada vam više neće trebati vertikuter, ali znate li što učiniti?

Dovoljno navodnjavanje

Kako biste bili sigurni da se vaš travnjak nikada ne isušuje, morate ga zalijevati s puno vode - ili malo zalijevati svaki dan ili izdašnije zalijevati svaka 3 dana, ovisno o temperaturi. U ekstremnim vrućinama potrošnja vode se povećava, stoga je temeljito zalijevanje travnjaka osobito važno. Zapamtite, međutim, nikada ne zalijevajte na izravnoj sunčevoj svjetlosti; optimalno je zalijevati travnjak rano ujutro kako ne bi bio izložen opasnosti od opeklina od sunca. U tome će vam pomoći prskalica s mjeračem vremena.

Košnja

Intenzitet košnje ljeti bi trebao biti manji i travnjak ne bi trebalo kositi više od trećine kako bi se nakupila vlaga. Ako pretjerate ili kosite tupim noževima, nećete biti zadovoljni otrcanim i posmeđenim vrhovima lišća vašeg travnjaka. Viši travnjak može održavati vlažnost i režim vode na optimalnoj razini, tako da neće požutjeti. Ne preporučuje se košnja u sušnom razdoblju.

Gnojidba

Održavanje travnjaka ljeti ne zahtijeva pretjeranu gnojidbu, iako mu je potrebna prehrana. Mala doza kalijevog gnojiva neće naškoditi travnjaku, ali ne treba pretjerivati, iako se isplati prihraniti travnjak. Dajte prednost granuliranim gnojivima koja njeguju travnjak u razdoblju od 1 do 3 mjeseca. Trebaju sadržavati dušik, forsfor i magnezij koji utječu na rast, regeneraciju i otpornost travnjaka.

Prskanje protiv korova

Ljeti ne treba pretjerivati s kemijskim prskanjima protiv korova kako ne bi nepotrebno opteretili travnjak i oslabili ga. Osobito u posebno vrućim danima dajte prednost mehaničkom plijevljenju.

Njega travnjaka u jesen

U jesen ćete morati prozračiti i ponovno prozračiti, po potrebi posijati travu i pripremiti travnjak za zimu kako bi preživio bez prevelikih oštećenja. Kako izgleda dobra njega travnjaka u jesen?

Vertikutiranje

U ranu jesen ponovno izvucite vertikuter i uklonite mahovinu i slamu s travnjaka kako biste spriječili nakupljanje gljivičnih bolesti na travnjaku zimi. Idealno vrijeme za jesensko vertikuliranje i prozračivanje je prva polovica rujna, kada su temperature još uvijek povoljne, čak i noću. To daje travnjaku dovoljno vremena da se oporavi prije zime.

Gnojidba i kalcizacija travnjaka

Jesenska gnojidba razlikuje se od gnojidbe u prethodnim sezonama. Gnojivo s većim udjelom dušika zamjenjuje se gnojivom s većim udjelom kalija, što će pomoći travnjaku da ojača prije nadolazeće zime i mrazeva. Osim kalija, u gnojivima za jesen nalaze se i fosfor, sumpor i magnezij. Ako primijetite višu razinu mahovine na vašem travnjaku, to može značiti da je pH tla ispod 5,5. U tom slučaju također se preporučuje kalcizacija, ali otprilike mjesec dana nakon gnojidbe.

Sjetva travnjaka i prskanje protiv korova

Jesenske kiše pomažu u nicanju sjemena trave, koje je često potrebno nakon vertikulacije. Također, nakon ljeta se na travnjaku znaju pojaviti oštećena područja (ako ste imali bazen ili sl.) pa je renoviranje neophodno. Opet, trebali biste travnjak očistiti od korova koji mu oduzima svjetlost i hranjive tvari. Kao mjeru opreza, travnjak protiv gljivičnih bolesti možete tretirati odgovarajućim fungicidom.

Osobito se zimi pokušajte pridržavati sljedećih pravila:

  • Nemojte bez potrebe gaziti po smrznutoj travi jer je krhka i postoji opasnost od lomljenja.
  • Ako padne snijeg, nemojte ga uvijek gomilati na jednom mjestu na travnjaku kako ne biste preopteretili područje i stvorili uvjete za snježnu plijesan.
  • Dok zimi uzimate pauzu od rada na travnjaku, iskoristite ovo vrijeme za čišćenje kosilice, naoštrite noževe i također nauljite svoju vrtnu opremu, čuvajući je na suhom mjestu kako bi bila spremna za sljedeću sezonu.

Koju vrtnu opremu odabrati?

Kada kupujete kosilicu, morate uzeti u obzir veličinu površine koju ćete kositi. Benzinska kosilica i kosilica za vožnju praktičan su izbor za velike površine, ali električna kosilica bit će dobra za mali vrt . Iznad svega, važno je da redovito oštrite oštrice.

Ali kosilica ne može svugdje stići. Škarama za travu možete rezati manje pristupačna područja, kao što su terase, debla ili ukrasno kamenje. Imate izbor između ručnih i akumulatorskih škara za travu .

Također s gredicama, imate izbor modela prikladnih za područja različitih veličina. Za male i teško dostupne površine, ručni okomiti trimer je razuman izbor, ali će zahtijevati i malo vaše snage. Ako je vaš travnjak oko 100 m2, dobar izbor je električni vertikalni trimer. Ako je vaš travnjak veći od 350 m2, isplati se okomiti trimer na benzinski pogon tako da ne morate vući kablove za sobom. Međutim, zahtijeva više truda u održavanju.

Vertikutere, kosilice i ostalu vrtnu opremu za njegu travnjaka i vrta možete pronaći po povoljnim cijenama na: https://www.delamart.hr/tehnologija-vrta

Kako se boriti protiv bolesti i štetnika travnjaka?

Ponekad, čak i uz najbolju njegu, ne možete izbjeći probleme koji se mogu pojaviti na vašem travnjaku. Možete ih svesti na minimum uz pravilnu njegu, ali dobro je znati što učiniti ako se ipak pojave. Uvijek treba intervenirati što je prije moguće kako ne biste dali priliku bolesti da se proširi i uništi cijeli travnjak.

Bolesti i štetnici travnjaka

Kako znati kada nešto nije u redu s vašim travnjakom i da je potrebna intervencija? Ako insekti uđu u vaš travnjak, oni se hrane korijenjem, postupno stvarajući ćelave mrlje na travi. Blijede, suhe linije signaliziraju pojavu plijesni. Zahvaćena područja morat će se kemijski tretirati.

Vaš travnjak pati od hrđe? To se uglavnom događa u kasno ljeto i jesen, a osobito je uobičajeno na travnjacima koji nisu pravilno održavani. Može se spriječiti gnojidbom, košenjem i zalijevanjem.

Postoji cijeli niz bolesti travnjaka. Neke, poput čarobnih krugova, lako je prepoznati, ali nije lako boriti se protiv njih. Srećom, većina bolesti travnjaka je rješiva i obično se može reći da se šire na sličan način, pa se protiv njih možete boriti na sličan način.

Oštećeni dio travnjaka iskopajte, prozračite zahvaćeno područje i zasadite novi travnjak. Sljedeći su sprejevi za sprječavanje stvaranja i širenja plijesni. Navodnjavati zahvaćeno područje samo onoliko malo koliko je potrebno i prihranjivati travu posebnim mineralnim pripravcima i gnojivima.

Uzroci sušenja travnjaka

Ne čini se da su vaš travnjak napali štetočine ili bolesti, a ipak na nekim mjestima ima suhih područja? Uzrok može biti defekacija kućnog ljubimca. Urin psa ili mačke može biti agresivan i spaliti travnate površine, uzrokujući opadanje gustoće travnjaka. Stoga je dobra ideja izliti vodu na područje čim se zaprlja. Prilikom postavljanja travnjaka dobro je odabrati vrstu sjemena koja je otporna na životinjsku mokraću.

Drugi razlog zašto se vaš travnjak suši može biti prekomjerno gnojenje ili neravnomjerno gnojenje. To će također uzrokovati razlike u boji travnjaka.

Osim toga, kamenje u tlu također uzrokuje isušivanje. Ako niste dovoljno očistili i pripremili tlo prije postavljanja travnjaka, kamenčići koji su ostali u tlu mogu se ljeti pregrijati i spaliti korijenje trave, kao i smanjiti količinu vlage u pojedinim područjima.

Ostali razlozi zašto vaš travnjak ne izgleda onako kako biste željeli

Solite li šetnice duž svog travnjaka zimi? Dok se led topi s pločnika, slana voda prodire u tlo, pa će izgled vašeg travnjaka to odražavati. Smeđim, isušenim područjima koja je napala sol može trebati nekoliko tjedana da se isperu prije nego ponovno pozelene.

Jeste li koristili selektivni herbicid i razočarali ste se učinkom? Možda ga niste nanijeli na odgovarajućoj temperaturi. Optimalni rezultati postižu se na temperaturama između 15 i 25 stupnjeva. Na nižim temperaturama učinak je usporen, a na višim postoji opasnost od oštećenja travnjaka.

Jeste li prilikom gnojidbe odabrali pravu vrstu gnojiva? Nije važna samo sezona gnojidbe, budući da svaka sezona zahtijeva drugačiji sadržaj minerala, nego i hoće li se gnojivo primijeniti nakon prozračivanja ili za oštećeni travnjak.

Savjeti i trikovi za održavanje sjajnog izgleda vašeg travnjaka

Ako želite ravnomjerno obojen travnjak s ujednačenom debljinom vlati, trebali biste koristiti isto sjeme trave kada ste presijavali kao kada ste postavljali svoj travnjak. Rasipač sjemena pomoći će vam da postignete ravnomjernu raspodjelu sjemena.

Također možete koristiti prirodno gnojivo na svom travnjaku. Kosilica s malčerom osigurat će vam male komadiće pokošene trave koji će pozitivno utjecati na rast vašeg travnjaka.

Gljive su vam rasle na travnjaku i niste sretni zbog njih? Oni nisu uvijek loša stvar, jer otpuštaju hranjive tvari potrebne za rast trave u tlo. U svakom slučaju, lako ih se riješiti – odrežite im klobuke kako se ne bi mogle razmnožavati i ograničite zalijevanje travnjaka.