Znate li na što treba obratiti pažnju pri kupnji dječjeg pješčanika ?

Kad vani zatopli, velika su atrakcija pješčanici za djecu u kojima mališani rado provode svoje slobodno vrijeme. No, osim javnih pješčanika na dječjim igralištima, kod kuće u vrtu možete imati i svoj pješčanik u kojem nema opasnosti da se vaša djeca posjeku po staklu ili da se u njemu pojavi izmet i druga neželjena prljavština.

Pješčanici za djecu popularan su dio vrtova, jer razvijaju maštu, kreativnost, maštu, služe za mnoge primamljive igre od gradnje pješčanih dvoraca, preko pečenja "ukusnih" kolača do zakopavanja bilo kakvog blaga. Kako odabrati najbolje za djecu? Pripremili smo pregled o čemu razmišljati.

Položaj pješčanika

Prije svega, morate odlučiti gdje ćete postaviti pješčanik. Opcije su različite: u vrt, terasu ili čak balkon, ako imate dovoljno prostora. U svakom slučaju, preporučljivo je postaviti pješčanik za djecu negdje gdje je sjena i ujedno je dobar pogled na njega, tako da možete vidjeti djecu.

Pješčanik se može premještati po potrebi, ne morate ga stalno imati na jednom mjestu. Neki, posebice pješčanik s kućicom opremljenom kotačima, lako se mogu premjestiti na željeno mjesto. Plastični pješčanici su lakši pa se njima može bez problema rukovati. Drvene pješčanike možete uroniti u zemlju ili ih postaviti na zaštitnu foliju na odabrano mjesto. Čvrsto dno sprječava rast trave i miješanje pijeska s podlogom.

Dimenzije

Dimenzije pješčanika često su povezane s lokacijom. Birajte ih prema tome koliko će se djece na njemu igrati. Uobičajene dimenzije dovoljne za 1 dijete su 120 x 120 cm, dvoje djece se mogu igrati na površini od 150 x 150 cm, a veličina 200 x 200 bit će dovoljna za 4 graditelja.

Sa ili bez krova ?

Pješčanik s krovom djeci će pružiti hlad i zaštitu od opeklina tijekom igre. Ako ima krov od tkanine, odaberite bolje onaj koji ima UV filter sa zaštitnim faktorom od najmanje 50 kako biste pouzdano zaštitili svoju djecu od sunčevih zraka. Idealan je, čak i ako je vodootporan, za zaštitu djece i igračaka u slučaju kiše, primjerice od neočekivane ljetne kiše.

Važno je odabrati pješčanik s pokrovom kako biste zaštitili pijesak od onečišćenja od životinja, neželjenih posjetitelja i tako djeci omogućili sigurno okruženje za igru. Ovdje možete pronaći kvalitetne pješčanike za djecu: https://www.delamart.hr/djecji-pjescanici

Koji se materijal najviše isplati ?

Drveni pješčanici izvrsni su za vrt jer izgledaju sjajno, imaju stabilniju konstrukciju, mogu izdržati vjetar i nisu u opasnosti da se prevrnu. Kasnije, kada djeca odrastu, drvena konstrukcija pješčanika može poslužiti kao povišeni cvjetnjak. Drveni pješčanik obično je bolji izbor ako tražite varijantu za više djece.

Plastični pješčanici su lakši od drvenih i ne zahtijevaju toliko održavanja kao drveni, vodootporni su, ali rijetko su opremljeni krovom pa je potrebno kupiti suncobran. Dvodijelni plastični modeli, poput pješčanika školjke, ili originalnih oblika životinja i drugih dječjih motiva, popularni su dio balkona, terasa i pergola.

Je li teško održavanje pješčanika ?

Ovisno o materijalu od kojeg je pješčanik izrađen, preporuča se malo pažnje. Plastični pješčanik je jednostavan za održavanje, samo ga trebate redovito čistiti vlažnom krpom i deterdžentom. Drveni pješčanik zahtijeva vašu pažnju nekoliko puta tijekom sezone kako biste produžili vijek trajanja materijala. Obradite ga zaštitnim lakom ili uljem namijenjenim za drvo.

U svakom slučaju, s vremena na vrijeme potrebno je iskopati pješčanik za prozračivanje i uklanjanje pijeska i otpalog lišća, prljavštine i drugih naslaga. Ovu aktivnost ne smijete zanemariti, pogotovo ako imate nepokriveni pješčanik gdje se neželjeni dijelovi brže skupljaju. Ne prekrivajte pješčanik hermetičkim ceradama ispod kojih bi se mogla stvoriti plijesan. Mreža za pješčanik sprječava ulazak životinja na dno i smanjuje rizik od izmeta u pijesku.