Kako brzo i jednostavno podići razinu spavaće sobe? Isprobajte prekrivač

Otprilike trećinu života provodimo u spavaćoj sobi. Prilagoditi ju tako da se u njoj osjećamo ugodno nije stoga samo nepotreban hir, već nužnost. Uostalom, svi se žele opustiti i dobiti snagu za novi dan u okruženju u kojem se tijekom spavanja mogu potpuno opustiti, potpuno odmoriti i regenerirati svoje tijelo.

U ovom članku naučit ćete kolika je važnost prekrivača, koji su motivi i boje najpopularniji, kako pravilno rasporediti prekrivač da bi se postigao izgled kao iz hotela te kakvu njegu zahtijevaju prekrivači.

Zašto bismo trebali koristiti prekrivač

Prekrivač je važan dio svake spavaće sobe. Ima dekorativnu funkciju, često možete birati između raznih materijala, uzoraka, boja i otisaka kako bi dizajn savršeno odgovarao vašem stilu i poboljšao cjelokupni dojam prostorije, čime će izgledati uredno, a interijer će doseći mnogo višu razinu.

No, prekrivači se ne koriste samo za estetiku. U hladnijim danima ljudi često čuvaju prekrivače kao dodatni sloj za izolaciju, ili, obrnuto, u toplijim danima umjesto popluna koriste tanji prekrivač.

Međutim, najvažnija je zaštitna funkcija. Krevet možete koristiti i tijekom dana – čitate knjigu ili gledate omiljenu seriju, dok će vaša posteljina biti zaštićena od prljavštine ili vlaženja ako prolijete primjerice čaj ili kavu. Prašina koja se stalno vrti u tom području neće se taložiti izravno na jastuke i poplune već će završiti na prekrivaču. Tako ćete san učiniti zdravijim jer ćete ležati u čistim poplunima. Pogotovo u malim stanovima i studijima, gdje krevet često ima funkciju osim mjesta za spavanje, ovo je zaista važna stvar.

Najpopularniji prekrivači

U tablici prodaje prekrivača neutralne boje već dugo su pobjednici. One će se lako uklopiti u svaki interijer i neće se boriti s motivima na jastucima i dekama ili poplunima. Osim toga, zemljane boje daju vašoj spavaćoj sobi dašak povezanosti s prirodom, što izgleda vrlo ugodno. Smeđi prekrivač savršeno se uklapa u klasično uređene interijere. Ljubitelji skandinavskog i minimalističkog dizajna interijera posebno će cijeniti jednobojni prekrivač na bež ili sivom krevetu, odnosno geometrijske uzorke ili fini otisak s prirodnim motivima.

Klasični uzorci i boje

Pristaju li osebujne boje vašoj spavaćoj sobi? Tražite li prekrivač koji će biti ukrašen zanimljivim ornamentima, koji će prostoriji dati pravi karakter? Takav pokrov zajamčeno neće biti zanemaren i upotpuniti će izgled sobe prema vašim zamislima. Popularni su orijentalni motivi, nježni cvjetni uzorci, ali i pastelne boje. Na izbor često utječe i godišnje doba – ljeti smo skloniji za svjetlije boje, dok zimi posežemo za bogatim bojama i tamnijim nijansama spektra boja.

Naš savjet: Luksuzni prekrivač na bordo krevetu

Prekrivači u provansalskom stilu

Želite li u svojoj spavaćoj sobi dobiti komadić sunčane Provanse? Ne samo namještaj i izbor boja za sobu, već i dodaci, ukrasi i naizgled beznačajni detalji mogu činiti čuda. Prekrivač u provansalskom stilu odmah postaje dominantna karakteristika sobe. Provansalski stil trenutno je vrući trend, pa ako ste pali na njega, ponekad je zaista malo dovoljno - čak i prekrivač upotpunjuje sobu kako vam je potrebno.

Prekrivači od baršuna

Baršun je materijal koji odmah upada u oči i vrlo je ugodan na dodir. Elegantni šavovi mogu imati različite oblike, ovisno o vašem ukusu, preferirate li klasične kvadrate, ukrasne šavove, moderan riblji uzorak ili druge šavove. U svakom slučaju, baršunasti prekrivač pružit će bezvremensku, elegantnu sliku sobe u klasičnom ili čak minimalističkom duhu.

Naš savjet: Bež baršunasti prekrivač s finim šavovima

Luksuzni prekrivač

Ako želite nešto dodatno u svojoj spavaćoj sobi, sjajni materijali, ukrasi i dekorativni elementi pobrinut će se za sve što vam treba. Također možete preferirati ekskluzivnije materijale, koji sami po sebi jamče vrhunski izgled.

Naš savjet: Luksuzni bež prekrivač s karamel uzorkom

Savjeti kako koristiti prekrivač

Ako se bojite da nećete imati vremena svako jutro spremiti puno ukrasnih jastuka i prekrivača tako da se savršeno prostiru sa svake strane, ugodit ćemo vam. Čak i mi lijeniji ili ishitreniji možemo imati spavaću sobu kao u katalogu, iako ne potrošimo pola dana na uređenje. Krevet koji niste uspjeli pospremiti u jutarnjoj gužvi možete vrlo brzo očistiti tako da preko njega nabacite prekrivač i soba odmah izgleda uredno. Trebat će vam minutu, a ako vas slučajno iznenadi neki neočekivani posjet, nećete se morati posramiti.

Ako želite pobijediti s uređenjem kreveta, imate nekoliko mogućnosti da budete kreativni. Veliki prekrivač presavijen na tri četvrtine duljine lako prekriva nesavršeno izrađene poplune, pa ste to vrlo brzo napravili. Ako prekrivač ne prekriva poplune u potpunosti, onda je potrebno imati barem malo odlučnosti kako bi rezultat bio zadovoljavajući.

Još jedan način za postizanje vrlo lijepog prilagođenog efekta je korištenje poluprekrivača dimenzija 130x240 cm ili prekrivača. Čak i velika deka presavijena na pola pomoći će vam osigurati ovaj učinak. Prekrivač se stavlja na poplun, pokriva dno kreveta i proteže se do otprilike polovice kreveta. Savršen izgled upotpunit ćete s parom velikih jastuka, na koje postavite dva manja i nezahtjevna, ali vrlo efektni krevet je spreman. Također je poželjno u sobi vaše djece osigurati prekrivač s dječjim motivom.

Prekrivači za bračne krevete - kako odabrati pravu veličinu ?

Idealne dimenzije koje bi pokrivač trebao imati, ovise o veličini i vrsti kreveta, ali treba uzeti u obzir i koliko želite pokriti prekrivačem – treba li sezati gotovo do poda ili želite kraći prekrivač koji će kraj iznad poda. Ne zaboravite da ćete, ako imate veći okvir, koristiti više tkanine.

Prekrivač 220x240 cm je klasik koji će biti dovoljan za bračni krevet širine 180 cm. Ako je krevet širi, trebate potražiti veću veličinu, inače ćete riskirati da neće dovoljno pokriti stranice kreveta i neće obavljati svoju funkciju sto posto. Prekrivač za krevet 160x200 cm, koji bi samo djelomično prekrio krevet, može poslužiti i za sofu ili krevet za jednu osobu.

Kod nas ćete pronaći jeftine prekrivače za bračne krevete koji će zadovoljiti vaše potrebe, kao i kvalitetne i sofisticirane dizajnerske komade koje je užitak pogledati.

Kako se brinuti o prekrivaču ?

Prije svega, njegu prekrivača potrebno je prilagoditi materijalu od kojeg je izrađen. Upute na naljepnici će vam reći kako čistiti, prati, glačati ili ne glačati kako biste što dulje zadržali svojstva i izgled. U svakom slučaju, trebali biste redovito provjetravati prekrivač, jastuke i poplune kako biste u spavaćoj sobi imali čist i svjež okoliš u kojem se možete opustiti.

Pamučni prekrivači jedni su od najjednostavnijih za održavanje. Ne zahtijevaju posebnu njegu, možete ih oprati bez problema, a ni sušenje nije teško. Ne morate brinuti ni o poliesterskim prekrivačima. Vrlo su trajni, ne skupljaju se i vrlo su ugodni na dodir.

Prekrivač je zaista korisna stvar u kućanstvu. Na kraju, moramo istaknuti još jednu važnu prednost: ako dobijete želju da nešto promijenite, ne morate odmah kupovati novi namještaj i prebojati sobu. Ponekad je dovoljno stvarno malo – promijeniti prekrivač za izraženiji ili drugačiji uzorak. Ovo rješenje je mnogo jeftinije, ali rezultat koji postignete će vas zadiviti. Jeste li već odabrali prekrivač u našoj trgovini?