Kako stvoriti bajkoviti božićni ugođaj kod kuće? 8 savjeta za uređenje interijera

8 savjeta za uređenje interijera

Volite li Božić? Stvorite prekrasan blagdanski ugođaj kao iz bajke. Bilo da imate mali stan ili veliku kuću, preferirate klasično uređenje ili više volite modernije ukrase, savjetovat ćemo vas kako svoj dom pretvoriti u čaroban udoban prostor kojeg se ne bi posramila ni gospođa Djed Mraz.

Inspirirajte se našim praktičnim savjetima i uredite svoj dnevni boravak, spavaću sobu, kuhinju ili hodnik prema nekim (ili čak svim) našim idejama:

1. Božićno drvce kao simbol Božića

Nijedan božićni ukras ne bi bio potpun bez prekrasnog božićnog drvca. Odmah će postati dominanti element prostorije, a cijela obitelj može uživati u radosnim trenucima prilikom njegovog uređenja. Na vama je hoćete li odabrati živo ili umjetno božićno drvce, kao i željenu kombinaciju boja i veličinu. Ako vam prostorne mogućnosti ne dopuštaju uživanje u klasičnom stablu, možete uključiti svoju maštu i stvoriti nekonvencionalan model.

Drvce ima mjesto u našim domovima od 17. stoljeća, iako se na sceni pojavilo oko 1570. godine u njemačkom Bremenu. Odatle se ovaj običaj postupno proširio svijetom, a danas ima toliko oblika da svatko pronađe svoj.

2. Božićni ukras stola 

Postavite svečani stol za božićnu večeru i uživajte u atmosferi kakvu doživite samo jednom godišnje.

Izvor: unsplash.com

Na stolu 24. prosinca ne smiju nedostajati božićni stolnjaci ili nadstolnjaci, ali ni ukrasi te živo cvijeće koje će uljepšati blagovaonicu i blagovanju unijeti dašak ozbiljnosti i posebnosti. Uostalom, cijela se obitelj okupi za stolom kako bi se konačno opustili nakon višednevnih ili tjedana priprema, pa je razumljivo nastojati te trenutke proživjeti što ugodnije u oku ugodnom okruženju.

Osim božićne ruže ili drugih živih ukrasa, svečani stol mogu uljepšati i adventske svijeće u svijećnjaku. Odaberete li šarene božićne ukrase za aranžiranje stola, stolnjak bi trebao biti decentniji, monokromatski ili samo sa suptilnim uzorkom, kako bi sve lijepo stajalo. Prilikom odabira materijala i boja božićnih ukrasa vodite se svojim ukusom, ostalim ukrasima u kući i nemojte se bojati hrabrijih boja koje stvaraju ekskluzivan dojam. Osobito su popularne tamnocrvena, zlatna i srebrna, ali u posljednje vrijeme sve više dolaze do izražaja prirodni materijali, tekstil u neutralnim nijansama upotpunjen suhim narančama, šišarkama, cimetom i mirisnim granama crnogorice. Iako malo tko od nas podnosi stolnjake tijekom normalnih dana, božićni stol doslovno traži božićne stolnjake ili staze.

3. Božićne plahte, jastuci i tekstil

Želite li za što manje novca postići najznačajniju promjenu u svom domu, oslonite se na snagu tekstila. Interijer ćete transformirati do neprepoznatljivosti ako promijenite čak i tako malu stvar kao što su zavjese. Za Božić odložite klasiku koja tijekom redovne godine ukrašava sobe i u sobe objesite svečane božićne zavjese. Odmah stvaraju poseban ugođaj. Neka se raširi po cijeloj kući i zamijenite posteljinu božićnom posteljinom s tipičnim motivima.

 Izvor: pixabay.com

Božićni jastuci s tipičnim motivima imele, sobova, snježnog krajolika, okićenog drvca, poklona, natpisa ili drugih grafičkih elemenata koji evociraju Božić također će biti prikladni za kauč, omiljenu stolicu ili sofu. U trendu su i čupavi božićni jastuci, koji su sami po sebi utjelovljenje udobnosti i savršeno nadopunjuju čak i izražajnije ukrase.

4. Božićna svjetla i svijeće

Ništa ne dočarava tako ugodnu atmosferu kao nježno titranje plamena svijeće u prekrasnom svijećnjaku. Ako ste ljubitelj lampica, božićna zavjesa s LED diodama bit će prava stvar, primjerice, u spavaćoj sobi. Usporite uz plamen adventske svijeće, nemojte se bojati kombinirati nekoliko vrsta božićne rasvjete, svijećnjaka i svijeća te maksimalno uživati u večerima s obitelji uz romantičnu rasvjetu.

Izvor: pixabay.com

5. Miris borovih iglica i cimeta

Koji miris vas veže uz božićne blagdane? S medovnikom (zimskom dinjom), cimetom, borovim iglicama ili narančama? Osjetilo mirisa jedno je od osjetila kojim opažamo okolinu, pa miris koji donosi blagostanje, osjećaj opuštenosti i užitka ne bi trebao nedostajati tijekom blagdana, pa njime parfimirajte svoj dom.

Ako nemate živo drvce ili grančicu ili vijenac od kupine, u aroma lampu ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja s mirisom borovih iglica ili božićnu mješavinu mirisa. Druga mogućnost je postavljanje mirisnih svijeća u sobe. Oni vještiji među nama mogu sami kod kuće izraditi božićne svijeće s mirisom i pokloniti ih dragim osobama.

Možete ih napraviti od soje ili pčelinjeg voska koje otopite u vodenoj kupelji. U staklenu posudu stavite fitilj namočen u vosak, pustite ga da viri iz posude i osušite s dovoljno prostora. U rastopljeni vosak možete dodati eterična ulja po izboru i za efekt posuti klinčiće na dno posude osim na ploču fitilja. Pažljivo ulijte vosak i pustite da se svijeća stvrdne. Nakon toga posudicu možete zavezati špagom ili ukrasiti na drugi način i gotovo.

6. Vijenac za vrata ili prozor

Izvor: unsplash.com

Vijenci spadaju u klasične ukrase koje prirodno vežemo uz Božić. Male, diskretne i velike, bogato ukrašene, lijepo će se isticati na vratima, ali ih možete postaviti i na prozore ili slobodni dio zida u bilo kojoj prostoriji. Čak i u ovom slučaju imate priliku donijeti kući živi vijenac od drva briara ili se kladiti na lijepi umjetni koji će vam služiti dugi niz godina. Kako bi bilo da napravite vlastiti i ukrasite ga kako želite? Što god odlučili, s vjenčićem ne možete pogriješiti!

7. Božićni ukrasi interijera

Čak i male stvari razbacane po stanu mogu podići vaš božićni ukras na višu razinu. Svjećnjaci, girlande, grančice, jaslice, ali i božićne figure, kipići anđela, zvončići, zvjezdice, božićne kuglice aranžirane drugim ukrasima, primjerice na pladnju ili u prozirnoj staklenoj vazi, podsjetit će vas da je najljepše doba godine u tijeku.

Izvor: pixabay.com

8. Gradite na provjerenim svečanim kombinacijama boja

Bez obzira pratite li najnovije trendove pri kićenju božićnog drvca ili ne, skladno slaganje boja u božićnoj dekoraciji jamstvo je ugodnog ambijenta kojem svi težimo u svojim domovima tijekom blagdana. Nismo svi obdareni izraženim osjećajem za estetiku i darom da što god da uredimo izgleda kao nešto iz kataloga, ali uz malo truda i nekoliko pametnih savjeta i preporuka, i najantilalenti mogu dočarati čarobnu atmosferu.

Jedna od tradicionalnih kombinacija boja su crvena, zelena i zlatna. Interijer usklađen u ovim bojama djeluje luksuzno i kraljevski. Varijanta ove palete s bordo, tamnozelenom i zlatnom izgledat će jednako luksuzno. Ljubiteljima modernijih blagdanskih kombinacija svidjet će se spoj srebrnih, bijelih i plavih elemenata ili umjesto ledeno plave isprobati ljubičastu.

Hit posljednjih godina je i povratak prirodi te naglasak na neutralnim bojama koje se mogu pronaći u prirodi.

Ako niste sigurni, ništa nećete pokvariti ni ako odaberete samo jednu boju kao dominantnu. Najpopularnije su zlatne, srebrne nijanse ili čak snježno bijela, ili kombinirajte kraljevsko plavu, puderasto ružičastu ili srebrnu, bakrenu ili zlatnu s bijelom. Odabir palete boja podredite cjelokupnom uređenju doma.