Ležaljke - najpopularniji dodatak vrtu ili terasi

U potpunosti iskoristite svoj vrt ili terasu i uživajte u bezbrižnim trenucima na udobnoj ležaljci. Savjetovat ćemo vas na što se fokusirati pri kupnji i koje su vrtne ležaljke najpopularnije. Inspirirajte se i stvorite kutak za opuštanje u kojem možete uživati uz dobru knjigu, popiti kavu ili se samo sunčati.

Savršena udobnost u vrtu ili kućici baš po vašoj mjeri

Svatko od nas ima drugačiju predodžbu o tome kako bi savršeno opuštanje trebalo izgledati. Vrtne ležaljke proizvode se u raznim izvedbama, neke čak i s doista dobro promišljenim praktičnim napravama koje osiguravaju savršenu udobnost u svim aspektima, pa će svatko pronaći nešto za sebe.

No, vrtna ležaljka ne samo da mora biti otporna na vremenske uvjete ako se postavi na otvorenom, već i udobna, ali mora imati i estetski učinak te se slagati s ostalim vrtnim namještajem. Ako ju ne kupujete u sklopu garniture, dobro je rješenje fokusirati se na neutralne boje koje se lako kombiniraju s ostalom opremom i prikladne su za moderne i klasične vrtove.

Naš savjet: praktičan i moderan vrtni namještaj možete pronaći ovdje: https://www.delamart.hr/vrtna-garnitura

Koje su najpopularnije vrste vrtnih ležaljki?

Zahtjevi za ležaljke su različiti, tako da možete birati između više vrsta ležaljki za jednu osobu, ali možete pronaći i vrtne ležaljke za dvije osobe. Osim toga, možete se odlučiti za podesivu vrtnu ležaljku, zahvaljujući kojoj nećete imati problema prilagoditi položaj ležaljke prema vašim potrebama, ili fiksni model. Bitno je da je ležanje ergonomsko.

Neki modeli opremljeni su pokrivom, baldahinom ili suncobranom , drugi su bez njega. Samo o vašim željama i opremi koju već imate ovisi što će biti bolje rješenje za vaš vrt. Ako ležaljku često trebate prevoziti na različita mjesta, primjerice, ponijeti je sa sobom na odmor, lagani sklopivi model je prava stvar za vas. Alternativno, možete razmisliti o modelu na kotačima, što olakšava nošenje.

Za one zahtjevnije, koji od ležaljke očekuju više, rješenje je vrtna ležaljka s funkcijom ljuljačke na kojoj se možete ljuljati ležeći ili sklopiva vrtna ležaljka sa stolićemmodernog dizajna koja ispunjava funkciju sjedišta, ima zaštitu od sunca i istovremeno stol u istom dizajnu, na koji možete staviti svoje piće.

Praktični savjeti pri odabiru udobne vrtne ležaljke

Prije svega, usredotočite se na nosivost. Odaberite model koji bez problema nosi i najtežeg člana obitelji. Ležaljke su standardno prilagođene na 120 kg, no manji, lakši i prijenosni modeli možda će više odgovarati lakšim i sitnijim osobama, stoga je ovaj podatak vrlo bitan. Osim toga, potrebno je paziti da materijal ležaljke bude dovoljno otporan na kišu i sunce, ali i na rastezanje, kako navlaka ne bi odmah izblijedila na suncu i kako se ne bi deformirala pod težinom osobe koja leži.

Kako se brinuti za vrtne ležaljke

Baš kao i svaki vrtni namještaj, vrtne ležaljke trebaju vašu pažnju kako bi vam dugo služile. Održavanje ovisi uglavnom o materijalu od kojeg je vrtna ležaljka izrađena. Drvenu konstrukciju potrebno je redovito mazati uljem kako se drvo ne bi osušilo. Metalne vrtne ležaljke potrebno je provjeriti na spojevima. Obično su obloženi antikorozivnim premazom kako bi bili dovoljno izdržljivi da ne zahtijevaju složeno održavanje. Modeli od ratana također su jednostavni za korištenje, ako se zapraše ili zaprljaju, samo ih prebrišite mokrom krpom od mikrovlakana i operite jastuke i navlake.

Nakon sezone ležaljke je preporučljivo pospremiti u vrtnu kućicu ili garažu kako ne bi bile nepotrebno izložene hladnoći, mrazu i vremenskim neprilikama.