Nađite vremena za rituale ljepote! Toaletni stolići su savršeni za njih

Iz povijesti toaletnih stolića

Egipćani su već znali da je važna briga o sebi. Stoga su se u njihovim grobnicama, među ostalom opremom, često nalazile razne kutije od drveta, metala, keramike ili kostiju u koje su se čuvali parfemi, masti, ulja, ogledala ili šminka. Nisu zaostajali ni u staroj Grčkoj i Rimu, čak su i kutije ukrašavali mitološkim motivima. U 12. stoljeću u Europi se pojavljuju i mali ormarići s ogledalom, neki u prijenosnoj verziji. Služile su za pohranjivanje kozmetike i nakita i možemo ih smatrati svojevrsnim prethodnicima toaletnog stolića. Međutim, pojavio se tek krajem 17. stoljeća u Francuskoj. Imao je preklopni vrh, takozvani "poudrouse" i bio je dio kućanstava višeg društva.

Za njegovu slavu vjerojatno je zaslužna Madame de Pompadour. Provela je sate uljepšavajući se za toaletnim stolićem. Kako je tijekom kozmetičkih tretmana primala posjetitelje za svojim toaletnim stolom, postao je mjesto za debate i sastanke s prijateljicama. Mária Antoinette i Maria Theresa također su voljele toaletne stoliće. Svaka utjecajna dama čeznula je za njim.

S vremenom su toaletni stolići prodrli u kućanstva i srednju klasu, a mogućnosti dizajna su se proširile. Dizajn stolova nadahnut je gotičkim stilom, ali i renesansom, carstvom, rokokoom i drugim pravcima, pojavile su se i inovacije u korištenju raznih materijala od raznih metala preko stakla, mramora i dr. Stariji toaletni stolići također su bili opremljeni umivaonikom, njihov izgled se postupno mijenjao, a neki su modeli postali doslovno kultni. I danas možete naručiti replike inspirirane poviješću. Zasigurno nema potrebe nikoga uvoditi u tipični holivudski stol ljepote, koji se često pojavljivao u filmovima, a povezuje se s imenima poput Marilyn Monroe ili Audrey Hepburn.

Izvor: unsplash

Prednosti toaletnih stolića – zašto uopće razmišljati o njima?

Što je toliko posebno u toaletnim stolićima da i danas nalaze svoje mjesto u mnogim kućanstvima? Osim što su moderni toaletni stolići zanimljiv dodatak interijeru, nude puno više. Njihova najvažnija funkcija je savršena organizacija kozmetike, šminke i nakita, koji ne moraju zatrpati vaš skromni prostor u kupaonici.

Toaletni stolići s ogledalom idealno su mjesto za šminkanje, prilagođavanje izgleda ili nanošenje maski, krema, seruma i druge kozmetike. Prilagodite ga tako da stvorite ugodnu oazu mira, samo svoje osobno kraljevstvo, gdje se možete opustiti i priuštiti sebi zasluženi trenutak – njegu kože i psihohigijenu, na primjer, nakon napornog radnog dana.

Kako odabrati savršen toaletni stolić

Trenutno možete birati između velikog broja toaletnih stolića, a na tržištu postoji čak i dječji toaletni stolić za male tuševe. Posebno je važno odlučiti se o pravim dimenzijama ovisno o prostoriji u kojoj će stol stajati, ali i o tome što u njega želite pohraniti, pa neometano prelazimo na potrebu za dovoljno prostora za pohranu.

Izvor: unsplash

Praktično je ako stol ima ladice ili ormariće za sav pribor, mnogim ženama je ogledalo s rasvjetom apsolutno neophodno. Što se izgleda tiče, na vama je hoćete li više voljeti holivudski toaletni stolić u stilu filmskih zvijezda, ili više volite zanimljiv vintage komad ili minimalistički model. Također će vam trebati udobna stolica, tabure ili fotelja za stol. Također je važno da je izrađen od kvalitetnog i izdržljivog materijala kako bi vam mogao dugo i pouzdano služiti.

Pogledajte ponudu na https://www.delamart.hr/toaletni-stolici i odaberite svoju.