Odabir savršenog vrtnog namještaja nije raketna znanost. Mi ćemo vas savjetovati kako odabrati

Odakle početi - odabir idealnog vrtnog namještaja korak po korak 

Kako biste stvorili skladan prostor u vrtu ili na terasi, u kojem ćete željeti puniti snagu i opustiti se nakon zahtjevnih, užurbanih dana, morate saznati koje će vam rješenje najbolje odgovarati.

 

Koji materijal odabrati?

Krenimo od materijala. On je važan, ne samo u smislu stila, već materijal utječe i na to koliko će vaš namještaj trajati. Stoga je razumno razmisliti o uvjetima u kojima će biti vaš namještaj. Hoćete li i gdje čuvati vrtni namještaj izvan sezone i što od njega očekujete?

Najčešće imate sljedeće opcije:

Ratan je popularan izbor jer ima mnoge prednosti - ne zahtijeva održavanje, može izdržati teže uvjete i pristupačan je. Naravno, ima i nedostataka, posebno zbog kraćeg vijeka trajanja, a ako je dulje izložen sunčevoj svjetlosti, sklon je izblijediti. Ne postoji samo prirodna varijanta ratana, već i sve popularniji umjetni ratan.

Drvo je prirodni materijal lijepe strukture i s dozom luksuza. Visoke je nosivosti, postojan je, možete birati između široke palete nijansi, obično ga ne prevrne jači vjetar, a ako s njim pravilno postupate, trajat će vam dugi niz godina. Međutim, ako ga ne tretirate dovoljno i pravilno koristeći zaštitne premaze, može se osušiti i popucati ili nabubriti, jer reagira na vlagu i temperaturu. TIjekom zime svoj drveni vrtni namještaj morate spremiti i zapakirati ga u zaštitnu ambalažu.

Metal ima prednost što je vrlo čvrst, podnosi i zahtjevnije uvjete i zahvaljujući zaštitnom premazu ne hrđa. Nije težak za održavanje - metalni vrtni namještaj potrebno je s vremena na vrijeme očistiti vodom i deterdžentom. Nedostatak mu je visoka toplinska vodljivost - tijekom vrućine ne smijete zaboraviti da se na njega možete  opeći, a zimi će biti hladniji od drveta ili ratana.

Plastika je popularan izbor jer je lagana, lako se može prenijeti gdje vam je potrebna, dostupna je u brojnim bojama od klasičnih poput bijele, crne ili smeđe, do hrabrijih boja poput crvene, plave, zelene, ljubičaste i ružičaste. Druga prednost je vrlo povoljna cijena i jednostavno održavanje. Ne smeta joj voda. Međutim, namještaju od plastike nedostaje stabilnost kojom se mogu ponositi jači materijali, ne podnosi veća opterećenja i nije baš ekološki, ne samo u pogledu trajnosti, nego i drugih čimbenika. Ne izgleda tako luksuzno kao drvo ili metal, ali pod pojmom plastična stolica ne moramo automatski razmišljati o jednostavnoj bijeloj stolici.

Izvor: Unsplash.com

Kompletan set ili kombinacija stolica, stola i druge opreme?

Želite li biti sigurni da će se sve savršeno uklopiti, razgledajte vrtne garniture – trosjed, fotelje i stol osnovna su oprema, bez koje set jednostavno neće biti isti. Kompletne vrtne garniture odmah će pretvoriti vašu terasu ili vrt u ugodno mjesto gdje ćete rado provoditi svoje slobodno vrijeme i nećete morati brinuti o tome slaže li se namještaj zajedno ili ne. Samo trebate odlučiti o boji i veličini seta.

Izvor: Unsplash.com

Naš savjet: Kauč od ratana aktualan je hit, ne samo zbog svog elegantnog izgleda, već i zbog svoje svestranosti i pristupačne cijene. S udobnim jastucima podiže svaku terasu, pergolu ili vrtnu garnituru na novu razinu.

Jeste li kreativna duša i želite biti kreativni? Pokušajte kombinirati pojedine komade vrtnog namještaja po svom ukusu. Možete krenuti od vrtne garniture koju ćete nadopuniti ostalim elementima ili pak na potpuno originalan način ukrasiti svoj eksterijer i svaki komad nabavljati posebno. Oni hrabriji mogu kombinirati različite stilove - industrijske i moderne elemente, vintage i provjerene klasike. Ponekad najmanje očekivane kombinacije najbolje funkcioniraju zajedno.

U potrazi za najboljim vrtnim namještajem ne zaboravite uzeti u obzir područje u kojem će vrtni namještaj stajati i ukombinirati estetski aspekt s funkcionalnim. Praktična strana je vrlo važna - tanke metalne noge stolice postavljene na travu nisu najbolja ideja, pod težinom osobe koja sjedi, nogice zapinju u zemlju i sjedenje postaje neugodno. Svakako morate razmisliti o ovim detaljima kako se ne biste razočarali.

Najpopularnije vrste vrtnog namještaja

Koje su vam mogućnosti prostora? Želite li u njemu uživati u hrani ili se samo opustiti? Ili oboje? Kakav god odgovor bio, pored vrtnih garnitura, na ljestvici popularnosti dominiraju sljedeće vrste vrtnog namještaja:

Izvor: Unsplash.com

Opustite se u vrtnoj ljuljački

Svatko treba trenutak za sebe. Možete se prepustiti  udobnosti u vrtnoj ljuljački. Opustite se i uživajte u prekrasnom sunčanom vremenu u ljuljački. Iz raznolike palete dizajna i izvedbi zasigurno vam neće biti problem odabrati onaj koji će zadovoljiti vaše ideje o idealnom opuštanju i uklopiti se u vrt. Vrtna ljuljačka omiljena je ne samo kod male djece, već i odrasli u njoj mogu uživati u omiljenom piću i zaboraviti na sve brige.

Za hlad će se pobrinuti vrtni suncobran

Ponekad je potrebno odmoriti se od užarenog sunca i skloniti se u vrtu od jarkog sunca. Suncobran je napravljen za ovaj zadatak. Dobro je ako suncobran ima mogućnost podešavanja kuta nagiba i visine prema potrebi. Čvrsta konstrukcija, koja pouzdano podnosi vjetar, kao i vodootporna površina prekrivena UV filterom, tražena su svojstva zahvaljujući kojima će suncobran savršeno ispuniti svoj posao.

Izvor: Unsplash.com

Naš savjet: Moderan vrtni suncobran s postoljem možete pronaći ovdje: https://www.delamart.hr/p/veliki-vrtni-suncobran-s-postoljem#100181

Romantična klupa - apsolutni klasik

Imate li lijep kameni vrt ili je on više kao kultivirana gredica iz kataloga? Je li pun lijepih voćnjaka ili barem nekoliko cvjetnih stabala? U tom slučaju razumijemo vas ako želite s vremena na vrijeme sjesti na klupu i uživati u njegovoj ljepoti. Klupa je već godinama dio gotovo svakog vrta.

Ležaljka za sunčanje

Brončanu put možete uhvatiti na egzotičnom odmoru ili kod kuće, u vrtu. Sve što trebate učiniti je nanijeti kremu za sunčanje, staviti sunčane naočale i leći na ležaljku. Svi ljubitelji sunca cijenit će mogućnost namještanja gornjeg dijela ležaljke i prilagodbe naslona kako vam odgovara. Ako vaša vrtna stolica nema hlad, potražite suncobran. Maksimalna udobnost je zajamčena!

Sjenice

Dani u vrtu ispod sjenice jednostavno su čarobni. Neće vas iznenaditi neočekivani pljuskovi, niti će vam predstavljati problem jako podnevno sunce. Ako imate mjesta za sjenicu u vrtu, dobit ćete, ne samo vrlo moderan i estetski ugodan element, već i vrlo praktičnu opremu. Neki modeli sjenica opremljeni su zavjesama ili tendama koje koristite ovisno o vremenu.

Bilo da trebate samo nadopuniti svoj vrtni namještaj ili trebate kompletnu opremu, vjerujemo da vam je naš tekst pomogao da steknete predodžbu o mogućnostima, prednostima i nedostacima svake vrste namještaja. Ako želite kupiti dobro, pokušajte dati prednost kvaliteti. Jeftin namještaj ne mora dugo trajati, a u konačnici će vas njegova zamjena koštati više nego da ste odmah kupili provjerenu opciju.