Osam praktičnih savjeta kako odabrati dječji krevetić

Koji roditelj svom djetetu ne bi želio pružiti zdrav i kvalitetan san? Prilikom opremanja dječje sobe i kupnje kreveta koji će njome dominirati, pokušajte stvoriti ugodan ambijent u kojem će se vaše dijete moći nesmetano opustiti, čitati knjige, odmoriti nakon napornog dana i, naravno, dobro spavati. Ne samo odrasli nego i djeca provode dosta vremena u krevetu. Stoga je vrijedno pažljivo razmotriti njegov izbor. Kako bismo vam olakšali proces kupnje, pripremili smo nekoliko praktičnih savjeta i trikova koji bi vam mogli dobro doći.


1. Uzmite u obzir dob djeteta

Dječji krevetići nisu najjeftiniji i za mnoge su investicija za nekoliko godina. Manji krevetići najpraktičniji su za dojenčad i mlađu djecu, a mnogi se mogu smjestiti u spavaću sobu uz bračni krevet i pod nadzorom. Dječji krevetići za najmlađe traju do dvije do tri godine, ovisno o visini djeteta i konkretnom modelu. Kasnije više nisu sigurni za djecu, jer se iz njih mogu i popeti.

Pitate se kada je vrijeme da se osamostalite i imate svoj krevet? Vrlo je individualno i ovisi o zrelosti i spremnosti svakog djeteta. Od oko pete godine možete kupiti klasičnu veličinu 80 x 160 cm. Prostor za spavanje trebao bi biti najmanje 80 cm kako bi se dijete moglo udobno i bez problema okretati tijekom spavanja i duljine od najmanje 180 cm. Naravno, što je prostor za spavanje širi, to će vaše dijete spavati ugodnije. Dječji krevetić 90 x 180 cm već je pristojan "aerodrom", koji osigurava savršenu udobnost.

2. Uvijek dajte prednost kvaliteti i naglasite maksimalnu sigurnost

Djeca ponekad vole skakati po krevetu, pa sigurna konstrukcija, koja može izdržati i malo nestašnosti, baš i nije na štetu. U konačnici, ulaganje u kvalitetan krevet uvijek se isplati – krevet će trajati dugi niz godina i ne morate ga nakon nekog vremena mijenjati za novi.

Izvor: Unsplash.com

 Jeste li znali da za dječje krevete postoje različiti sigurnosni zahtjevi, posebno u pogledu visine spavaćeg dijela ili oštrih rubova i kutova? Za manju djecu koja spavaju sama u svom krevetu preporučuju se krevetići s pregradom i kvalitetnom završnom obradom. Oni će se pobrinuti za minimaliziranje noćnih padanja, a ako se bojite da je barijera pretvrda, na njoj možete koristiti mekani štitnik. Obično, za djecu u dobi od devet do deset godina, zaštita više nije potrebna.

3. Mogu li jeftini krevetići biti kvalitetni?

Ako su izrađeni od zdravstveno prihvatljivog i kvalitetnog materijala te zadovoljavaju sigurnosne standarde, možete dobiti puno za relativno male novce. Isplati se usredotočiti na provjerene proizvođače i trgovce koji nude pouzdane proizvode i kvalitetne dječje krevete po pristupačnim cijenama.

Naš savjet: Pogledajte ponudu na https://www.delamart.hr/djecji-kreveti i izaberite iz široke ponude kvalitetnih dječjih krevetića po super cijenama.

4. Kapacitet ležaja i materijali

Dječji krevetići za mališane imaju ograničenu nosivost, na primjer, 15 kg. Stoga ih je potrebno brzo zamijeniti za veću i verziju veće nosivosti koja će trajati dulje. Na tržnici ćete pronaći krevete od raznih materijala od punog drveta, laminata, te raznih kombinacija materijala. Za dječje krevete, plastika je često pomoćni materijal. Ima kraći vijek trajanja, ali je jednostavna za održavanje i može se koristiti posebno za tematske krevete.

Izvor: Unsplash.com

Krevet od punog drveta ima dug životni vijek, čvrst je i stabilan te će služiti godinama. Međutim, teži je i početna ulaganja u njega su veća. Povoljnija verzija je krevet od iverice DTD, koji je lagan i savitljiv, što omogućuje razne mogućnosti dizajna. Karakterizira ga brže trošenje i posebno je osjetljiv na udarce i okopavanje. Kompromis između dvije opcije su MDF ploče. Srednje su tvrde, jake i izdržljive, ali su u usporedbi s DTD pločama skuplje i teže.

5. Dječji krevetić sa ili bez prostora za pohranu?

Prilikom opremanja moderne dječje sobe koja ne samo da ispunjava vaša očekivanja izgleda, funkcionalnosti, sigurnosti i kvalitete, već odražava i potrebe djeteta i služi mu za igru i provođenje slobodnog vremena, ali i spavanje i odmor, roditelji se često pitaju odabrati li krevet s prostorom za odlaganje stvari. Uvijek ovisi o veličini prostorije, ako je manja dobro će doći svaki dodatni prostor za pohranu.

Trebat će vam dovoljno prostora za sve igračke, odjeću, kreativne potrebe i drugu potrebnu opremu u dječjoj sobi. Idealno, onaj do kojeg dijete može lako doći kako bi mu stvari bile nadohvat ruke i koje bi ih moglo samo spremiti. Dječji krevetić s prostorom za pohranu izvrsno je rješenje čak i ako imate ograničen budžet za opremanje sobe pa možete dobiti dvije funkcije u jednom komadu namještaja.

6. Dizajn - oslikani dječji krevetić ili bolje jednobojni klasik?

Izgled je vrlo važan. Krevet dominira dječjom sobom i na prvi pogled upada u oči. O vašem ukusu i stilu opreme sobe ovisi hoćete li se odlučiti za neutralne, jednobojne krevete koji se slažu sa svime ili pak više volite dječje krevete s motivom iz crtića - omiljenog lika iz bajke, životinja, autića i slično. Vrlo su popularni i dječji kreveti koji će postati upečatljiv dizajnerski komad i središte dječjeg svijeta. Pustite djetetu da pusti maštu na volju i koristi krevet za igru. Na strukturu možete postaviti svjetla ili igračke i malim detaljima učiniti prostor ugodnim.

7. Kada su kreveti na kat savršen izbor?

Kada biste pitali djecu, oni bi sigurno oduševljeno odgovorili uvijek. Djeca jednostavno vole krevete na kat - oni nisu samo mjesto za spavanje već i neobičan prostor za svakodnevne igre i zabave, zamijenit će i svoje omiljene penjalice, izmislit će i bunker. Ako imate malo mjesta u dječjoj sobi i tražite praktično rješenje za braću i sestre, kreveti na kat su popularno rješenje. Ne zauzimaju toliko prostora kao dva ili više kreveta, pa djeca imaju dovoljno mjesta u sobi za igru.

Izvor: Unsplash.com

8. Ne zaboravite madrac i rešetku

U nekim slučajevima imate mogućnost kupnje krevetića s madracem izravno ili možete kupiti madrac zasebno. Odabir pravog madraca vrlo je važan, posebno za djecu koja su tek u razvoju. Značajno utječe na kvalitetu sna i pruža potporu djetetovoj kralježnici. O izboru madraca treba razgovarati sa stručnjakom u specijaliziranoj trgovini jer svaka vrsta ima svoje prednosti i nedostatke.

Lamele također brinu o kvaliteti sna i produžuju vijek trajanja madraca. Budući da omogućuju da madrac bolje diše, u njemu se ne razmnožavaju grinje i plijesan. Imate izbor platnenih rešetki koje su jeftinije, manje fleksibilne i imaju manju nosivost, ali su obično dovoljne za djecu. Osim njih, možete se odlučiti i za rešetke od letvica - posebno ćete ih cijeniti ako vaše dijete ima problema s leđima jer se mogu pozicionirati.