Zašto bi kod kuće trebali imati zavjese ?

Dugi niz godina zavjese su jedan od najčešćih i naširoko korištenih načina za prekrivanje prozora u sobama.

Proizvode se u raznim bojama, tkaninama, uzorcima i teksturama kako bi zadovoljili estetske zahtjeve ljubitelja bilo kojeg stila. Njima je mjesto u našim domovima, ali i uredima, a njihova je uloga puno važnija od samog uljepšavanja naših domova.

U ovom članku smo se fokusirali na argumente koji jasno potvrđuju da su zavjese i dalje aktualne, da im je mjesto u svakom kućanstvu, a pomoći ćemo vam i da odaberete najprikladniji model za vas.

Razlozi zašto biste trebali imati zavjese kod kuće

Ne radi se uvijek samo o estetici, zavjese ispunjavaju i niz praktičnih funkcija, zahvaljujući kojima su prava korist za vaš dom. Saželi smo za vas najvažnije:

1. Zavjese osiguravaju savršenu privatnost

Ako niste sami, vrlo je vjerojatno da imate susjede. Sigurno ćete se složiti s nama da neki ljudi znaju biti znatiželjni, pa im s vremena na vrijeme pogled zaluta i u vaše prozore. Međutim, nitko ne mora narušavati vašu privatnost i sigurnost, zahvaljujući zavjesama možete u potpunosti uživati u svom prostoru bez gledatelja ili privlačenja lopova, pogotovo ako živite u prizemlju. Debljinom materijala možete kontrolirati prepreku između vašeg doma i izvana: tamnije boje i deblje tkanine savršene su kao zavjese ili zastori za spavaću sobu. Naprotiv, u prostorijama u kojima vam ne treba tolika privatnost, ali ponekad je korisno moći se izvući pred svijet, koristite tanje, prozirnije i svjetlije ukrasne zavjese.

2. Želite li bolje spavati? Zatamnite svoje prozore !

Kućanstva s bebama, ali i svi koji imaju problema sa spavanjem, cijenit će priliku da spavaću sobu zamrače zavjesama i stvori idealne, nesmetane uvjete za spavanje. Zavjese za spavaću sobu kao i zavjese za dječje sobe pomoći će vam da regulirate količinu svjetlosti i da je svedete na minimum. To će podržati bolji san za cijelu obitelj i stvoriti mirno, ugodno okruženje u kojem ćete se osjećati ugodno i rado se opustiti i napuniti baterije do sljedećeg dana. Sa zavjesama jednostavno stvarate intimnu atmosferu, samo trebate odabrati prave boje.

3. Ne puštajte prašinu u prostoriju

Još jedna korisna značajka kojoj će vam zavjese nesumnjivo doprijeti je da ne puštaju prašinu u prostorije izvana kada prozračite prost​o​r ili otvorite prozore. No, važno je redovito usisavati zavjese i zavjese, čistiti ih te se riješiti nakupljenih čestica prašine i prljavštine, pogotovo ako kod kuće imate alergičare.

4. Brinu se o uštedi energije

Sigurno ste čuli nešto o curenju topline kroz prozore. Duge zavjese pomoći će vam da značajno smanjite ove nepotrebne gubitke topline, jer mogu održavati toplinu u prostoriji tijekom hladnih i suhih dana te ćete uštedjeti na grijanju. Ljeti, kada vas opet muče vrućina, a klima radi punom parom, opet su korisni jer sprječavaju izlazak hladnog zraka kroz prozor. Osim toga, izravna sunčeva svjetlost koja ljeti dolazi kroz prozore može itekako zagrijati prostorije, pa navučene zavjese u spavaćoj sobi mogu smanjiti račune za struju, jer klima neće morati hladiti pa ćete trošiti manje energije. Vaš novčanik će vam biti zahvalan.

5. Zgodno rješenje za podjelu prostorije

Imamo praktičan savjet za vas: možete koristiti zavjese i za dijeljenje prostorija, a da pritom ne morate smanjiti prostor ili napraviti bilo kakve potrebne preinake zgrade. Osim toga, daju vam mogućnost prilagodbe povlačenjem po potrebi, pa kad god dobijete želju stvoriti barijeru u prostoriji, sve što trebate učiniti je povući zavjesu i ako vam odgovara da imate cijeli, nepodijeljeni prostor , samo povucite zavjesu.

6. Zavjese pružaju željenu atmosferu

Točno, estetskoj funkciji treba posvetiti pažnju, jer tko ne bi želio živjeti u ugodnom okruženju. Možete koristiti zavjese i zastore za transformaciju svake sobe do neprepoznatljivosti, ne morate čak ni kupovati novi namještaj ako želite promijeniti njegov karakter. Luksuzne zavjese izrađene od vrhunskih materijala zrače elegancijom, izgledaju svečano, prepoznatljiv su element uređenja interijera i zasigurno će impresionirati vaše goste. Gotove žute zavjese uljepšavaju sobu i pružaju ugodno, optimistično raspoloženje. Zahvaljujući zavjesama možete doslovno šarmirati i prilagoditi sobu godišnjem dobu, prigodi ili raspoloženju. Na vama je!

Kako odabrati savršene zavjese za prozore ?

Sada kada znate da vam trebaju gotove zavjese za prozore za kućanstvo bez rasprave, savjetovat ćemo vas kako odabrati one prave kako biste u njima uživali.

Materijal ima veliki utjecaj na konačni dojam

Odaberite materijal zavjese ovisno o efektu koji želite. Baršunasti zastori, tipični po svojoj strukturi i karakterističnom sjaju, daju dašak elegancije i klasičnog stila. Bitna je ne samo vrsta već i debljina materijala. Grubi materijal, poput vune ili već spomenutog baršuna, propuštat će manje svjetla. Tkanina od lana ima vrlo lijepu prirodnu strukturu, što prostoriji daje prirodan karakter.

Poigrajte se bojama i ukrasnim detaljima

Odabir boja za sobu ponekad je znanost. S neutralnim bojama nikada nećete pogriješiti jer se jednostavno kombiniraju i ostavljaju ugodan dojam. Ne morate se uopće brinuti da ćete biti dosadni. Na primjer, bež zavjesa ukrašena srebrnim koncem izgleda elegantno. Ako vam je cilj privući pozornost na zavjese, odaberite jarke nijanse. Jednobojne zavjese su sigurna oklada ako se ne usuđujete kombinirati uzorke i print. Oni su zaista bezvremenski izbor u kojem nećete pogriješiti ni pod kojim uvjetima. Tamnije boje imaju tendenciju da skupe prostoriju, dajući svečaniji dojam. Svijetle lanene zavjese u nježnijim ili pastelnim nijansama optički povećavaju prostore i stvaraju iluziju prozračnosti i prostranosti.

Prikladna duljina zavjesa

Prije nego se odlučite za kupnju bilo kakvih zavjesa, svakako pažljivo izmjerite prozore i odlučite se za duljinu koja vam najviše odgovara. Zavjese do poda izgledaju stvarno elegantno i boemski, ali ova duljina nije baš praktična u kućanstvima s malom djecom i životinjama, ili u prometnim prostorijama, gdje se često krećete oko prozora i postoji opasnost da naiđete na naborane tkanine na podu.

Koji način hvatanja preferirate ?

Gotove zavjese s prstenovima koji su pričvršćeni na tkaninu mogu se lako provući kroz metalnu ili drvenu šipku. To je jedna od najčešćih opcija, kao što su zavjese pričvršćene kukama na tračnice ili pričvršćivanje kliještima. Hvatanje zavjesa utječe na to koliko se lako namotaju, pa tamo gdje postoji pretpostavka da ćete češće rukovati zavjesama, isplati se odabrati metodu koja ide glatko.

Namjena zavjesa

Odabrat ćete različite gotove kuhinjske zavjese, koje bi svakako trebale puštati više svjetla u prostoriju nego u spavaću sobu, gdje je poželjno zatamnjenje, a za dnevni boravak poželjet ćete različite zavjese. Jednobojna zavjesa u neutralnim bojama neće privući toliko pozornosti kao ona upečatljiva, s uzorkom. Zato je dobro prije kupnje razmisliti gdje planirate postaviti zavjese.

Uskladite zavjese u stilu

Jednobojne zavjese pomažu vam da jednostavno prilagodite izgled vaših prozora svom željenom stilu. Imate li interijer uređen u modernom, skandinavskom stilu? Zavjese u prirodnim nijansama savršeno se uklapaju u njega! Preferirate li klasični stil? Kod nas ćete također dobiti vrijednost za svoj novac. Pogledajte našu ponudu jednobojnih gotovih zavjesa. Čak i interijeri dosadnog izgleda mogu obogatiti pažljivo odabrane zavjese, jer će pomoći istaknuti prostor ili mu dati zanimljiv stil.