Vrtne ljuljačke stvorit će čarobnu i opuštajuću atmosferu

Kako zamišljate savršeno opuštanje u vrtu? Za mnoge od nas to je opuštanje u privatnosti u društvu obitelji i prijatelja ili, primjerice, čitanje dobre knjige u ugodnom okruženju. Naravno, u ovim idejama ne smije nedostajati udobna vrtna ljuljačka, jer što je bolje od toga da se ispružite na svježem zraku i uživate u laganom ljuljanju? U ovom članku savjetovat ćemo vas kako pronaći idealnu ljuljačku koja najbolje odgovara vašim zahtjevima.

Kako odabrati vrtnu ljuljačku u kojoj ćete uživati u savršenom opuštanju?

Odabir vrtne ljuljačke treba se temeljiti na nekoliko čimbenika. Mnogi od nas odlučuju se uglavnom za estetsku stranu kako bi vrtna ljuljačka činila skladnu cjelinu s ostalim vrtnim namještajem ili opremom za terasu. Uopće ne sumnjamo da je dizajn vrlo bitan, no na odluku utječu i drugi vrlo važni parametri, posebice koliko će se ljudi ljuljati na ljuljački, koji će materijal najbolje zadovoljiti vaše zahtjeve, gdje ćete postaviti ljuljačku i pitanje sigurnost također dolazi u obzir, pogotovo ako imate malu djecu.

Naravno, moguće je kombinirati npr. viseću stolicu za ljuljanje i obiteljsku vrtnu ljuljačku, sve ovisi o budžetu, idejama o nesmetanom opuštanju i individualnim zahtjevima. Rješenje koje objedinjuje nekoliko opcija posebno je popularno kod većih obitelji kada više osoba želi istovremeno uživati u blagotvornim učincima ljuljanja.

Ovdje možete izabrati svoju: https://www.delamart.hr/vrtna-garnitura

Vrste vrtnih ljuljački

Vrtna ljuljačka može imati više oblika, zbog čega postoji više vrsta ljuljački , a da bismo detaljnije analizirali podjelu ljuljački moramo utvrditi osnovne kriterije na temelju kojih ljuljačke svrstavamo u odgovarajuću kategoriju. Vrtne ljuljačke najčešće gledamo prema veličini, materijalu od kojeg su izrađene, vrsti konstrukcije i nosivosti, a često se ti parametri spajaju.

Niše se prema veličini i nosivosti

Možete birati između ljuljački namijenjenih jednoj osobi, ali i modela u kojima se udobno mogu ljuljati dvije ili više osoba. Vrtne ljuljačke za djecu prilagođene su manjim težinama, a one za najmlađe trebaju biti opremljene i sigurnosnim pojasom kako ne bi došlo do pada ili ružne ozljede.

Vrtne ljuljačke namijenjene za više osoba trebaju imati nosivost od najmanje 250 kg, a sjedalo treba imati površinu od najmanje 150 do 170 cm kako bi svi mogli udobno sjediti. Nosivost ljuljačke važan je parametar sa stajališta sigurnosti koji se ne smije prekoračiti kako bi se izbjegao rizik od ozljeda.

Ljuljačke prema materijalu

Najčešće opcije pri kupnji vrtnih ljuljački su metalne, drvene ili vrtne ljuljačke od ratana, no neki modeli su izrađeni i od tekstila ili kombiniraju više materijala. Prvi izbor za eksterijer neka bude model koji će hrabro izdržati utjecaj vremenskih uvjeta, uostalom, postavljanje ljuljačke na nenatkriveni prostor u vrtu postavlja veće zahtjeve na ljuljačku nego u slučaju postavljanja ljuljačke. u zatvorenim prostorima, u natkrivenom stakleniku i sličnim prostorima gdje nema rizika od kiše ili dugotrajne izloženosti jakom suncu.

Izvor: Unsplash.com

Svaki materijal ima svoje prednosti i mane, a odluku bi trebao olakšati i namještaj koji već imate u vrtu, tako da mu pristaje ljuljačka, odnosno stvara zanimljiv kontrast. Odaberite model koji će vas veseliti nekoliko godina.

Metalne vrtne ljuljačke su među najprodavanijim modelima. Također su popularne zbog pristupačne cijene, čvrste konstrukcije, jednostavnog održavanja i različitih mogućnosti dizajna.

Vrtne ljuljačke od ratana ne samo da imaju zanimljiv dizajn već su i relativno jednostavne za održavanje, pogotovo one od umjetnog ratana. Njihov prirodan, a lijep i moderan izgled te činjenica da ih ne morate skrivati tijekom kiše jamstvo su sve veće popularnosti.

Drvene vrtne ljuljačke izbor su broj jedan za sve ljubitelje prirodnih materijala jer se s estetskog gledišta savršeno uklapaju u vrt i mogu stvoriti idiličnu atmosferu. Drvena konstrukcija mora biti tretirana odgovarajućim premazom kako bi bila otporna na kišu, sunčevu svjetlost i sve vremenske promjene, stoga je potrebno obnoviti premaz. Drvene ljuljačke su skuplje u odnosu na ljuljačke izrađene od drugih materijala, no taj je nedostatak uravnotežen ugodnim izgledom, većom nosivošću i dizajnom.

Izvor: Pixabay.com

Tekstilne vrtne ljuljačke najčešće su namijenjene za jednu osobu, imaju viseću konstrukciju i vrlo efektnu špagu. Ne zahtijevaju puno prostora, a vrlo povoljna cijena čini ih stvarno pristupačnom opcijom za svakoga.

Ljuljačke prema vrsti konstrukcije

U vrtu možete postaviti ljuljačku, najčešće s punom metalnom ili drvenom konstrukcijom, koja može služiti više osoba istovremeno, ili možete potražiti viseću konstrukciju i objesiti ljuljačku na čvrstu granu, gredu na terasi. , itd. Popularne su i stolice za ljuljanje u obliku jaja s konstrukcijom koju lako možete prenijeti gdje vam je potrebna. Kako biste mogli uživati u mirnim trenucima na svježem zraku, konstrukcija treba biti dovoljno stabilna, imati izdržljiv okvir dizajniran tako da noge konstrukcije budu dovoljno debele i na odgovarajućem razmaku, te da sjedalo može izdržati zadano opterećenje. Ne samo vrsta konstrukcije, već i sjedalo je vrlo važno u smislu udobnosti. Ovisno o materijalu, sjedalica može biti drvena ili npr. ojačana tekstilnom tkaninom, no kako biste uživali u što boljoj udobnosti, preporuča se potražiti mekane jastuke koji će podići razinu udobnosti. Prilikom kupnje uvijek provjerite što je uključeno u paket.

Podesiva vrtna ljuljačka pružit će vam veću razinu udobnosti od modela koji se ne mogu namjestiti po potrebi, ali ni njih ne treba osuđivati. Važno je da udobno sjedite ne samo neko vrijeme, nego i da vas ništa ne pritišće ni nakon duljeg vremena.

Struktura ljuljačke često se može obogatiti praktičnom nadstrešnicom koja ima funkciju suncobrana, ali može pružiti i osnovnu zaštitu od neočekivane kiše. Obiteljske vrtne garniture s metalnom konstrukcijom gotovo su uvijek opremljene platnenim baldahinom, drvene ili viseće ga rijetko imaju.

Gdje postaviti vrtnu ljuljačku

Vrtna ljuljačka može uljepšati ne samo vaš vrt već i balkon, terasu, neke viseće modele, čak i dnevni boravak ili dječju sobu, ili druge unutarnje prostore. Sve ovisi ne samo o dimenzijama same ljuljačke već i o vašim preferencijama. Veliki vrt otvara širok raspon mogućnosti za postavljanje ljuljačke. Uvijek morate voditi računa o tome što će biti oko nje kako vam ne bi smetalo i kako vas ljuljačka ne bi spriječila u korištenju drugog vrtnog namještaja, ali morate pripaziti i na to je li dobro zaštićena od jakih vjetrova koji bi ju mogli preokrenuti.

Izvor: Pixabay.com

Vanjske vrtne ljuljačke na tlu

Velike obiteljske vrtne ljuljačke namijenjene vanjskoj upotrebi, na kojima može sjediti više ljudi, odlikuju se većim dimenzijama i većom težinom, pa pripazite da podloga na koju ih postavljate bude dovoljno čvrsta. Definitivno nećete pogriješiti ako ljuljačku postavite na stabilnu podlogu, bilo da se radi o betonu, međusobnom popločavanju ili podlozi ojačanoj šljunkom. Kod manjih i lakših ljuljački nemate posla s tim, one bez problema stoje na ravnoj površini travnjaka, a viseće modele moguće je pričvrstiti i na dovoljno čvrstu granu drveta, konstrukciju terase i sl.

Ljuljačka na terasi ili na balkonu

Udobna vrtna ljuljačka može biti i dio vrtne garniture na terasi ili ukrasiti neki osamljeni kutak koji ostaje neiskorišten te ga tako vješto oživjeti i pronaći mu novu namjenu. Razmišljate li o ljuljački za balkon, pažljivo izmjerite prostor na kojem je želite postaviti i ne zaboravite dodati koji centimetar više kako biste se na njoj mogli ljuljati, a da ne udarite u zid ili drugi namještaj.

Unutarnje ljuljačke

Vrtna ljuljačka za djecu izvor je beskrajne zabave, pa ako želite da u njoj uživaju iu dječjoj sobi, uglavnom kada im vrijeme ne dopušta boravak u vrtu, viseća ljuljačka u makrame stilu bit će izvrsna dizajnerski element koji će osvježiti svaki interijer i zasigurno postati njihovo omiljeno mjesto.